De flesta människor med synfel kan få en ögonlaser, oavsett om du är närsynt, översynt eller astigmatiker. Vi på ögonlaser.eu ska ändå titta närmare på vilka kriterier som gäller om du vill få en ögonlaserbehandling.

Allmänna kriterier

Maximalt synfel. För att få en ögonlaser får ditt synfel sällan vara under -12 eller över +6 och om du är astigmatiker får brytningsfelet inte överstiga -6. Det är tack och lov ytterst få människor som har grövre synfel än så.

Stabil syn. Din syn bör varit stabil i minst 2 år för att en ögonlager ska kunna genomföras med gott resultat.

Normal horhinna. De flesta ögon har en lagom tjock hornhinna för att en ögonlaser ska kunna utföras, men om du har extra sköra och tunna hornhinnor kan du normalt inte få en ögonlaser. I såna fall kan du opereras med LASEK istället.

Åldersgräns. Du måste vara 18 år för att få en ögonlaser.

Du får inte:

Vara gravid eller amma. Gravida och ammande kvinnor måste vänta med en ögonlaser tills kvinnan ammat klart.

Ha en svår ögonsjukdom. Om du har drabbats av grå starr, grön starr eller någon näthinnesjukdom kan en ögonlaser sällan genomföras.

Svår eller okontrollerad diabetes. Om du har en svår eller okontrollerad diabetes finns det ingen ögonklinik som vill utföra en ögonlaser på dig, men om din diabetes är lindrig och under kontroll är det mycket möjligt att du kan behandlas.