Olika metoder inom ögonlaser

Det finns olika ögonlasermetoder, vissa nya och andra äldre och mer beprövade. Här nämner vi de vanligaste.

FS-LASIK och LASIK

 FS-LASIK är den vanligaste ögonlasermetoden och är en förfinad variant av LASIK som också är en bra och säker metod. I grund och botten är metoderna ganska lika, men FS-LASIK är en något förbättrad metod som gör att patienten återhämtar sig mycket snabbt och inte känner någon smärta alls efter operationen. När man utför FS-LASIK eller LASIK gör en laserstråle ett litet lock på hornhinnan och slippar hornhinnans mellanskikt så att ljusets brytning förändras vilket gör att patienten kommer att få en perfekt syn. När laserstrålen har gjort sitt jobb läggs locket tillbaka.

LASEK

LASEK brukar framför allt användas på de som har tunna och sköra hornhinnor. När en LASEK-operation genomförs lossas bara det yttersta lagret på hornhinnan med hjälp av en alkohollösning och synfelet korrigeras med laser. Efter operationen brukar ögat vara ömt och kan värka, men patienten får smärtstillande ögondroppar som lindrar smärtan.

RLE

Vid en RLE-operation byts ögats lins ut mot en ny. RLE är egentligen ingen ögonlaserbehandling men metoden används på samma kliniker som utför ögonlaser. Fördelen med RLE är att äldre personer med åldersynthet inte riskerar att få grå starr efter operationen.

ICL

ICL används på patienter som har extremt grava synfel. Ett linsimplantat opereras fast på patientens naturliga lins och operationen ger ett mycket bra resultat. ICL är en lika säker metod som vanlig ögonlaser.