Många får problem med synen när de kommer upp i åldern då ögats lins minskar i flexibilitet. Alternativen för de som drabbas har varit få. De vanliga laserbehandlingarna är inte lämpliga för ögon som är i en förändringsfas. En RLE operation innebär en operation där högteknologiska linser fästs på ögat. Dessa linser behöver aldrig bytas ut. Denna operation rekommenderas först efter att man har fyllt 40 år. Operationsmetoden är väldigt vanlig då det är samma metod som används när man opererar gråstarr. Efter genomförda operationer behöver bara 15 % använda glasögon igen, då till något speciellt som när man tittar på en datorskärm.

Det finns tre olika sorters linser som är vanliga vid denna typ av ögonoperation. Monofokala linser innebär linser med ett fokus. Triofokala linser ger en tre olika fokus. Det är fokus på nära, mellan och långt avstånd. Den sista linsen är multifokala linser och den ger god syn på alla avstånd. Det har rapporteras mindre fel hos människor som fått triofokala linser än multifokala linser när det gäller ljusreflexer efter operationen. Som sagt upplever vissa ljusreflexer efter operationen eller tillfälligt försämrat mörkerseende men det är oftast något som avtar med tiden.

Hur operationen utförs

Innan operationen startar bedövas ögat med ögondroppar. För att man inte ska kunna blinka medan metoden utförs sätts en ögonlockshållare in. Sedan görs ett litet snitt vid hornhinnas sida. Därefter tas ögats egen lins bort. När den egna linsen är borttagen placeras det dit en ny där den gamla linsen satt. Efter att en operation har utförts behövs inget skydd för ögat. Hela operationen tar ungefär 15 minuter för en läkare att genomföra.