Här ska ögonlaser.eu redogöra för de vanligaste synfelen och visa dig hur de kan behandlas.

Närsynthet

Den som är närsynt ser dåligt på långt håll men bra på nära håll, men om man är mycket närsynt kan det till och med vara svårt att se bra på ett längre avstånd än några decimeter. Synfelet beror på att det är för långt avstånd mellan hornhinnan och näthinnan vilket gör att ljusets brytpunkt hamnar framför näthinnan. Närsynthet är det vanligaste synfelet och är enkelt att korrigera med ögonlaser.

Översynthet

Översynthet, eller långsynthet som man sa förr, är närsynthetens raka motsats. Om du är översynt ser du bra på långt avstånd men dåligt på nära håll. Det här beror på att det är ett för kort avstånd mellan hornhinnan och näthinnan som gör att ljuset inte har någon brytpunkt på näthinnan utan skulle hamna bakom den om det gick. Precis som med närsynthet är det mycket enkelt att korrigera översynthet med ögonlaser.

Ålderssynhet

Redan i 40-årsåldern blir en del personer ålderssynta vilket gör att de börjar se dåligt på nära håll. Om man dessutom redan är närsynt ser man dåligt på långt och nära håll. Normalt utför ögonkliniken inte någon ögonlaser på folk som har blivit ålderssynta utan de brukar istället använda sig av RLE eller ICL.

Astigmatism

Astigmatiker har en ojämn eller krökt hornhinna som gör att ljuset bryts fel och leder ofta till att astigmatiker ser dåligt på flera avstånd. Astigmatism korrigeras oftast med vanlig ögonlaser men om astigmatismen är omfattande kan man behöva behandla synfelet med RLE eller ICL istället.